Bouwen

 

De behandelde schema’s zijn natuurlijk niet allemaal van pa0fwn.  Er wordt steeds getracht de herkomst aan te geven.
Soms is een schakeling aangepast aan wensen of onderdelen voorraad.  Indien mogelijk wordt ook dan de oorspronkelijke bron indien te achterhalen genoemd. Het gaat er dan om te laten zien hoe de schakeling door mij is gebruikt en opgebouwd.
We bouwen steeds met onderdelen die we kunnen “vast”houden. Voor bouwen met smd onderdelen verwijs ik naar de prima artikelen van onder andere Jos PA3 ACJ – Electron januari 2008 page 40.  Als u echter op dat niveau bent , heeft u deze website niet meer nodig.
 
Voor ons is de methode van PA0 SSB ( zie electron’s van november 2007 t/m februari 2008)  de manier om zonder ingewikkelde dingen iets in elkaar te zetten, hoewel het maken van een eenvoudig printje ook heel goed kan.
Daar over later meer.
Dan worden er ook weer foto’s getoond in verschillende stadia van voortgang.
 
Het grootste plezier van de hobby is het bouwen van onze eigen apparaten.  Daarom eerst maar eens ons eerste project.
 
De ontlaad stift.
De foto’s zeggen genoeg.  .  Het gaatje in de dop is 2,5 mm.  Een kort boutje M3  doorboren in de lengte. ( boortje 1,5 mm )
De gleuf in het schroefje met een ijzerzaagje wat ruimer maken, dan loopt het boortje niet vast.
 
Deze dunne boortjes breken gemakkelijk, dus voorzichtig boren met een wat lagere snij snelheid, ivm de kans op breuk bij het doorboren van de kop van het boutje.  ( 900 rpm ) ( zie artikel van PA3 ACJ in Electron december 2007 of leidsnieuws van de afdeling leiden ) langzaam om verbranden van de boor te voorkomen.
Boren vanaf de schroefzijde naar de kop.
 Omdat hier later aan gesoldeerd moet worden niet met olie oid koelen, want dan “pakt”de soldeer niet meer.
Tip; Aluminium boren? Koelen met spiritus.  Het aluminium blijft dan harder waardoor het bekende “kuiltje”onder de boor achterwege blijft, en de spanen niet meer aan de boor blijven kleven.
 
Zorg dat tijdens het solderen het vloeimiddel goed in het gaatje van de schroef kan vloeien.
Vloeit het gaatje dicht met soldeer, dan met een 1 mm boortje na boren, dit gaat heel gemakkelijk.
Het weerstand draadje vertinnen.  Het boutje aan de draad van de weerstand rijgen met de schroefzijde naar de weerstand.
Het draadje in de bankschroef en daarna het boutje met een flinke soldeerbout verhitten, en het soldeer zijn werk te laten doen.
 
Het geheel door de dop en de schacht van de meetstift ( of viltstift) rijgen, het boutje in de punt van de open geboorde dop schroeven.
Als laatste het krokodil klemmetje er aan en klaar is ie.  Het schema is heel simpel. Kijk in de rubriek tekenen.
Succes.
 
Overschuif schaaltje;  
Neem een stukje doorzichtig perspex en leg dit over de schaal van de meter.  Aftekenen zodat er aan 3 zijden een overlap is van ca 15mm.
Afzagen met een ijzerzaagje.  Langs de rand monteren we een aantal afstandsbusjes met een paar boutjes zodanig dat deze om de meter klemmen.
 Geef met een potlood het draaipunt van de meternaald aan op het hulpschaaltje.  Met een passer kunnen we nu een mooi cirkel segment tekenen    ( dun tekenen).
 Na het berekenen van de spanningen behorende bij de verschillende vermogens, kunnen we nu de vermogens aangeven op het schaaltje,                ( zie over meten ).  Gewoon over de meter schuiven en de schaal tekenen op de plaats waar de vermogens met de berekende spanningen overeen komen.
 Dit is simpel want je kunt door het hulpschaaltje gewoon de andere schalen heen zien.  Voorzichtig met de viltstift overtrekken en ….klaar.
Bewaren in een doosje met opschrift hulpmiddelen multiemeter.
 
Een heel simpel hulpmiddel voor het meten van zelfinducties.
De tekening zegt genoeg. .
 
Beschrijving voor het maken van een experimenteer frame. Hier kunnen alle bedieningsorganen op gemonteerd worden, terwijl we toch overal bij kunnen om te schroeven/solderen enz.

pdf voor het maken van experimenteer frame